mandag 20. april 2009

Søndagtur i Geoparken

Telemark har sammen med Vestfold opprettet en Geopark , Gea Norvegica, som er godkjent av UNESCO som den første i Skandinavia. Parken er en samling steder som bindes sammen av bånd som viser betydning av geologiske innvirken på vårt samfunn og kultur, som skal tilrettelegge geologiske attraksjoner og synliggjøre regionens historiske kulturelle og økologiske kvaliteter (www.geanor/nor/om-geoparken )
I Skien finnes en rekke områder, blant annet: Ibsens Venstøp, Kapittelberget, Mikaelshula og Glasergruva.

Etter en uke med ganske kjipt vær fant Junior (Alexander, fireogethalvt) og jeg ut at vi ville ta oss en tur til Glasergruva da godværet endelig kom på søndag. Vi pakket sekken med saft og kjeks og kjørte opp til hyniveien hvor vi ville gå opp mot Ulvsvann.
Det er en ganske hyggelig løype via Ulvsvanndammen opp til Glasergruva med retur rundt Ulvsvann. Akkurat passe for Alexander (fireogethalvt), ca 6 km.
Gulsetmarka er et fantastisk sted en slik vakker vårdag. litt snø ligger igjen i skyggefulle steder, men stadig vekk tittet det opp blåveis og hestehov, og grønne flekker begynte igjen å vise seg under gammelt, visent gress. Stadig vekk åpner det seg i trærne slik at man kan se langt ned mot byen, ganske flott egentlig.
Vel oppe ved Glasergruva, setter vi oss ned og koser oss litt i solskinnet. det er satt opp et skilt ved gruveinngangen med litt info om gruvedriften. Det har blitt drevet ut Jernmalm her så langt tilbake som 1540 tallet da Hans Glaser kom på befaring på vegne av Christian III, konge av Norge og Danmark. Man kan fortsatt se spor av en gammel tilfarts vei opp til gruveområdet.
Selve Gruven er det mulig å gå inn i, men Junior var (til min godt skjulte lettelse) ikke særlig lysten på det. Vi listet oss opp og tittet forsiktig inn ( i tilfelle det var bjørner eller kaptein Sabeltann der.... Junior har livlig fantasi) og kjente kulden fra fjellet slå mot oss. Gangen inn er lav og smal. De brøt fjellet ved å varme det opp med bål, slik at det slo sprekker. Hvordan må det ha vært å jobbe her?

Områdene i Geoparken gjør flotte turmål og vi skal nok prøve å se flere av dem utover våren og sommeren. Det gjør definitivt turen litt mer interessant for barna. Det er flott å ha en slik park i vårt nærområde

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar